Metodologia de organizare si desfasurare a inspectiei scolare: modele de subiecte si bareme
- parkerflorian
- Aug 13, 2023
- 5 min read
Art. 67 (1) Cererile de inscriere la concursul national, potrivit anexei nr. 14, insotite de copii de pe documentele solicitate, se inregistreaza la secretariatul comisiei judetene/a municipiului Bucuresti de organizare si desfasurare a concursului, conform Calendarului. La solicitarea comisiei judetene/a municipiului Bucuresti de mobilitate a personalului didactic de predare din invatamantul preuniversitar, acolo unde se impune, se pot constitui si alte centre de inscriere la concurs, in afara celui din inspectoratul scolar. Membrii comisiei judetene/a municipiului Bucuresti de organizare si desfasurare a concursului si consilierul juridic al inspectoratului scolar au obligatia de a verifica legalitatea documentelor anexate la cererea de inscriere la concurs.
metodologia de organizare si desfasurare a inspectiei scolare
(17) Inspectiile speciale la clasa/probele practice/orale din cadrul concursului national se pot organiza si in sistem online. Procedura specifica de organizare si desfasurare a acestor probe se elaboreaza de comisia judeteana/a municipiului Bucuresti de organizare si desfasurare a concursului.
Art. 68 (1) Pentru organizarea si desfasurarea concursului se numeste comisia judeteana/a municipiului Bucuresti de organizare si desfasurare a concursului, prin decizia inspectorului scolar general, in urmatoarea componenta: a) presedinte - inspector scolar general adjunct/inspector scolar; b) 4-20 secretari - inspectori scolari cu atributii referitoare la managementul resurselor umane/inspectori scolari/directori; c) 4-15 informaticieni/analisti programatori; d) consilierul/consilierii juridic(i) ai inspectoratului scolar; e) persoana responsabila cu activitatea de comunicatii virtuale la nivelul inspectoratului scolar/centrului de comunicare la nivel judetean/nivelul municipiului Bucuresti.
(2) In componenta comisiei de organizare si desfasurare a concursului de ocupare a posturilor didactice/catedrelor vacante/rezervate cu personal civil in judetele in care exista unitati de invatamant preuniversitar din sistemul de aparare, de informatii, de ordine publica si de securitate nationala se desemneaza membri potrivit precizarilor Ministerului Apararii Nationale, Ministerului Afacerilor Interne si Ministerului Justitiei.
(3) Comisia judeteana/a municipiului Bucuresti de organizare si desfasurare a probelor practice/orale in profilul postului si a inspectiilor speciale la clasa, numita prin decizia inspectorului scolar general, are urmatoarea componenta: a) presedinte - inspector scolar general adjunct/inspector scolar; b) membri - cate doi profesori titulari, cu gradul didactic I, cu specializarea in profilul postului/responsabili ai comisiilor metodice cu specializarea in profilul postului/inspectori scolari cu specializarea in profilul postului/metodisti ai inspectoratului scolar cu specializarea in profilul postului, pentru fiecare disciplina de concurs la care s-au inscris candidati, pentru cel mult 40 de candidati; c) 1-7 secretari - inspectori scolari.
Art. 70 (1) Comisia nationala de monitorizare a concursului:a) stabileste modelul tipizatului foii de concurs si il comunica inspectoratelor scolare;b) stabileste modalitatile de organizare si de desfasurare a evaluarii lucrarilor scrise, de solutionare a contestatiilor, componenta comisiilor de evaluare si de solutionare a contestatiilor, precum si atributiile membrilor acestor comisii in cadrul concursului national; c) elaboreaza Procedura specifica privind desfasurarea activitatilor de evaluare a lucrarilor, de solutionare a contestatiilor si de transmitere a lucrarilor de la centrele de examen la comisiile de evaluare/solutionare a contestatiilor, precum si modalitatile de inregistrare si consemnare a rezultatelor obtinute de candidati in documentele specifice concursului national si o comunica inspectoratelor scolare.
Art. 72 (1) Dupa afisarea rezultatelor finale, candidatii pot solicita comisiei judetene/a municipiului Bucuresti de organizare si desfasurare a concursului sa isi vada lucrarea, fara ca, in urma vizualizarii, sa obtina reevaluarea lucrarii si/sau modificarea notelor acordate.
(3) Pentru a organiza vizualizarea lucrarii unui candidat/unor candidati, presedintele comisiei judetene/a municipiului Bucuresti de organizare si desfasurare a concursului in care candidatul a sustinut proba scrisa solicita presedintelui comisiei judetene/a municipiului Bucuresti de organizare si desfasurare a concursului la nivelul caruia si-a desfasurat activitatea centrul de evaluare o copie conform cu originalul a lucrarii/lucrarilor, in format scanat, transmisa prin suport digital, cu informarea Directiei Generale Management Resurse Umane si Retea scolara din cadrul Ministerului Educatiei.
(7) Procedura specifica de desfasurare a probei scrise si de sigilare si securizare a lucrarilor scrise se stabileste de Comisia nationala de monitorizare a concursului si se comunica inspectoratelor scolare.
(8) In scopul asigurarii egalitatii de sanse, comisia judeteana/a municipiului Bucuresti de organizare si desfasurare a concursului poate decide cu privire la adoptarea unor masuri specifice de aplicare a prevederilor metodologice pentru candidatii cu deficiente, care depun in acest sens cereri motivate, insotite de documente-suport, conform procedurii specifice prevazute la alin. (7). Comisia nationala de monitorizare a concursului este informata cu privire la deciziile stabilite de comisia judeteana/a municipiului Bucuresti de organizare si desfasurare a concursului pentru asigurarea egalitatii de sanse si poate decide si alte masuri speciale, adaptate situatiilor specifice.
Art. 74 (1) Posturile didactice/catedrele vacante/rezervate publicate pentru concurs se repartizeaza in sedinta de repartizare organizata de comisia judeteana/a municipiului Bucuresti de organizare si desfasurare a concursului.
(2) Repartizarea posturilor/catedrelor se realizeaza in ordinea descrescatoare a mediilor de repartizare obtinute la concurs, conform art. 64 alin. (8) si (9), in limita numarului de posturi didactice/catedre vacante/rezervate din lista afisata pentru concurs, cu respectarea conditiilor prezentei Metodologii. in cazul mediilor de repartizare egale obtinute la concurs se aplica prevederile art. 65. in cadrul sedintelor de repartizare, optiunea fiecarui candidat se exprima in scris, conform cererii tip si se consemneaza in procesul verbal al sedintei, cu certificare prin semnatura solicitantului sau imputernicitului, acesta din urma prezentand procura notariala in original. Dupa consemnarea in procesul verbal a optiunii facute, comisia de organizare si desfasurare a concursului elibereaza adresa de repartizare pe postul didactic/catedra solicitat(a). in cazul in care candidatul nu este prezent personal sau printr-un imputernicit la sedinta de repartizare, cererea acestuia nu se solutioneaza.
Art. 75 (1) In baza situatiei privind repartizarea candidatilor, transmisa inspectoratului scolar de catre comisia judeteana/a municipiului Bucuresti de organizare si desfasurare a concursului, conform anexei nr. 13, inspectorul scolar general emite decizia de repartizare, incepand cu data de 1 septembrie 2023.
Art. 78 (1) Membrii comisiilor de organizare si desfasurare a concursului, ai comisiilor de organizare si desfasurare a probelor practice/orale sau a inspectiei speciale la clasa, ai comisiilor de evaluare a lucrarilor si ai comisiilor de solutionare a contestatiilor nu pot avea in randul candidatilor rude sau afini pana la gradul IV inclusiv. Membrii comisiilor semneaza, in acest sens, cate o declaratie pe proprie raspundere. Declaratiile sunt predate presedintelui comisiei si se pastreaza la inspectoratul scolar.
(3) Presedintii comisiilor judetene/a municipiului Bucuresti de organizare si desfasurare a concursului, ai comisiilor de evaluare a lucrarilor si ai comisiilor de solutionare a contestatiilor, precum si directorii unitatilor de invatamant sunt direct raspunzatori de respectarea prezentei Metodologii, de corectitudinea desfasurarii concursului national pentru ocuparea posturilor didactice/catedrelor vacante/rezervate in invatamantul preuniversitar si de ocuparea posturilor didactice/catedrelor de catre candidatii cu studii corespunzatoare postului/catedrei, conform prevederilor legale in vigoare.
(8) Posturile didactice/catedrele vacante/rezervate publicate pentru concurs se repartizeaza de comisia judeteana/a municipiului Bucuresti de organizare si desfasurare a concursului, conform precizarilor Ministerului Educatiei.
Art. 81 Prevederile art. 80 se completeaza cu celelalte prevederi ale prezentei Metodologii care reglementeaza organizarea si desfasurarea concursului national, in conditiile in care acestea nu contravin dispozitiilor privind organizarea si desfasurarea acestui concurs in contextul situatiei epidemiologice determinate de raspandirea coronavirusului SARS-CoV-2. 2ff7e9595c
Comments